Размисли след една игра на народна топка.

Кой Ви е любимият спомен от детството?

…снощи, за първи път от деца ни се случи да играем до късно навън народна топка…да, учудващо, нали?

Именно това, ни накара да се върнем към веселите и безгрижни дни, които сме прекарвали като деца. Снощи се чувствахме естествени, свободни, щастливи и отново безгрижни, точно като тогава. За щастие, сега споделихме и това преживяване с нашите деца.

А, вие? Спомнихте ли си нещо вълнуващо, нещо което е останало в съзнанието Ви и е определило детството Ви като щастливо и безоблачно?

Сигурни сме, че каквото и да е, е свързано с игра навън, пътешествие, весело преживяване с любимите Ви хора 🙂

Днес, все по-малко време, понякога и желание имаме да излезнем навън…може да вали, да е прекалено топло, да сме изморени, да се налага да свършим още много домашни задължения…животът ни е забързан и ангажиран.

Основната цел, с която създадохме WildBugs беше да вдъхновим повече семейства да прекарват време сред природата с децата си и да осигурим спокойствието и свободата да изследват света без излишни ограничения. За щастие, всеки ден виждаме, че има много хора, които споделят нашата идеология 🙂

В този пост, бихме искали да задълбаем малко по-дълбоко в темата и да подтикнем вас, родители, да обмисляме прекарването на време с децата сред природата не само през уикенда, а при всеки удобен случай в ежедневието си. Това може да е дори и малка горичка, полянка близо до вас, а защо не и поточе за весели летни игри.

И накрая, по същество, това време не е само забавно и незабравимо за нашите деца, а изключително полезно във всички сфери на тяхното развитие!

Скорошни изследвания показват, че над 85% от малките деца прекават повече от 2 часа на ден пред екран…това е време, през което те не се движат, време през което техните мозъци не се развиват, техните тела не се развиват, време през което не попадат в различни социални ситуации, време, през което не развиват емоционалния си капацитет. Разбира се, няма как да спрем технологичния напредък (и определно не искаме).

Всички знаем, че играта (най-вече свободната, неструктурирана игра) е най-важният начин за развиване на изключителни способности у децата. Такавата сред приридата изгражда увереност, емоционална стабилност и е полезна за всички сфери на тяхното развитие:

  1. Физическа активност – освен, че развиват физиологично телата си, изследвайки природните чудеса (катерейки се по дървета или камъни, джапайки в локви) те освобождават стеса и се наслаждават на свободната игра.
  2. Социални и емоционални умения – много изследвания сочат, че децата, които прекрват генерално повече време сред природата са по-кооперативни, по-лесно успяват да вербализират чувствата си и по-лесно се вклчват в игри с други деца.
  3. Когнитивни умения – природата е най-съвършената комбинация от различни текстури, аромати, звуци и гледки, това дава изключително богат опит на децат и развива креативността им.
  4. Психично здраве и цялостен тонус – естествната природна среда е еднакво важна, както за физическото ни съществуване (осигуряване на храна и вода), така и за психичното ни здраве. Дори само естественият зелен цвят освобождава стреса и среда с повече зелени гледки се препоръчва за тревожни деца. В този смисъл, би трябвало времето прекарано сред природата да е част от ежедневието на всички нас. Освен това, гората е силен стимулатор за здравословно усъвършенстване на детската имунна система.
  5. Управление на риска – спокойно, не сте се върнали на работа ; ) поемането на здравословен риск е от съществено значение за цялостното развитие на децата. Природата изобилства от възможности за поемането на премерен риск, а способността за взимане на решения и самостоятелна преценка, развива тяхната увереност, способност за самосъхранение и физическа подготовка.
  6. Подобряване на академичното им представяне – природата изобилства от възможности за обогатяване на знанията по разнообразни теми – математика, природни науки, дoри и развиване на речта… само безкрайните въпроси за животни, растения и други природни чудеса на малките любопитковци ще ви дадат огромно поле за разкази на интересни истории и полезни факти. Това живо училище, засилва любознателността на децата и ги прави в пъти по готови да търсят и запомнят нови знания.
  7. Развиване на креативността и способността за решаване на проблеми – тук смятаме да не влизаме в повече разяснения, тъй като всяка стъпка в приридата е малка възможност за изследване или създаване на нещо ново, както и на преминаване на различни препятствия. Ако не ни вярвате – представете си само как бихте намерили място за всички земни съкровища (камъни, пръчки, шишарки, мравки), които децата ви искат категорично да ви подарят и е въпрос на чест да си ги запазите завинаги ; )
  8. Заздравяване на връзката с природата – редно е да помислим не само за това което получаваме от природата, а и какво можем ние да й дадем. Разбира се, личният пример и старанието да не й вредим е основно при възпитанието на децата ни. Но още повече – децата, които са прекарвали повече време сред природата се учат още от малки да я уважават, а след това и да я пазят.

Да не мислим само практично – удоволствието от красотата, спокойствието и свободата, която ни дава природата е истински незабравимо, особено за нашите деца. Тогава можем да видим онзи блясък на вълнение, любопитство и щастие в очите им. Именно това е и основната движеща сила, която ни кара всеки ден да се стараем да си открадваме дори един час заедно, навън, близо до природата – независимо дали вали, дали се страхуваме децата да не паднат и да се наранят или дали сме успяли да завършим безкрайните домашни задължения.

Опитайте и вие.