А някой кара колело…около ждрело

Не веднъж сме споделяли с вас, че се стараем да сме активно семейство и да споделяме преживяванията си с нашите деца. Стараем се това да не се промени и след като вече станахме 4-ма…единствената разлика е, че сега вече няма кой да снима 😉

Един уикенд решихме да се разходим до ждрелото на р. Ерма (маршрутът е доста скалист, но това се оказа страхотно забавление и за двамата (нищо, че дъщеря ни беше току-що проходила) и разбрахме, че има страхотен вело маршрут, който задължително трябва да изпробваме! Синът ни (вече на 4-ри години) обожава да кара колело и вече една година кръстосва улици и паркове, но това щеше да е първото му офроуд каране и беше много развълнуван.

Самият маршрут е много лесен, кара се по широк черен път от разклона за с. Банкя, минава през това сгушено в хълмовете селце и стига малко под паркинга за екопътеката на ждрелото на р. Ерма. Ако има и по опитни планински колоездачи или туристи, може да се разходите и до Ябланишкото ждрело и Врабчански водопад. Ние тръгнахме в доста дъждовен период и на места имаше доста кал и локви, една пълноводна река с мостче, но всичко това добави голям ентусиазъм и още по-голяма тръпка на приключението ни.

Началото на маршрута започва с дълго спускане до с. Банкя, времето беше хладно, но с подходящата екипировка, разбира се, всички ние се чувствахме страхотно. Макар и със само няколко обитатели в момента, селцето изглежда да е доста оживено през топлите месеци на годината, тъй като видяхме зазимено еко селище и едно/две заведения. С няколко спирки за хапване на плодове и няколко размемени поздрава с местните, които много ни се радваха, стигнахме до черния път след селцето, който ни посрещна с красива река и доста кал. Тук дъщеря ни заспа сладко както си се возеше и се наложи да я преместим на раница. Следва живописен черен път с леки изкачвания и спускания докато не стигнахме ждрелото на р.Ерма.

Пътят свършва малко под паркинга за екопътеката и има 6 км до мястото, където паркирахме колата си.

Пътят до Трън е само спускане, има изкачване чак преди разклона за селото, пътят обичайно не е натоварен по това време на годината. Ние все пак решихме да не рискуваме и изчакахме мъжете да отидат и вземат колата 😉

Накрая можем да кажем, че отново си изкарахме един чудесен ден сред природата, макар и не в перфектните метеорологични условия!