Излишните ограничения…на детските крачета и последиците от тях.

емата за здравословното развитие на детските стъпала е много важна за нас, тъй като аз самата имам проблеми в тази област. Определено не бих искала и детето ми да продължи „традицията“ с невъзможността да стъпва бос (дори и на гладка и приятна повърхност), да изпитва болка в ходилото, да не се чувства достатъчно стабилен и сигурен в движенията си и дори да има сраствания на сухожилия и деформирано стъпало.

По тази причина беше изключително важно да осигурим на прохождащото си бебе възможно най-добрата среда за здравословно развитие на крачетата. Без да претендираме за научна достоверност, ще споделим нашето мнение относно принципите на прохождане, подходящи обувки и двигателно развитие на децата, базирано на голямо количество прочетена информация и личния ни опит.

За съжаление, се запознахме с босото ходене чак, когато дойде моментът нашият син да проходи. Имахме късмета да срещнем хора, които да ни посъветват и да ни насочат в посоката на естественото двигателно развитие. И ние, като голяма част от родителите, до които не е стигнала тази информация, бяхме обули 4 месечното си бебче в едни супер сладки миниатюрни гуменки…и беше просто страхотен! Радвам се, че бързо осъзнахме, че няма нито една причина да ограничаваме крачето му с подобни аксесоари.

Много близка до представите ни е информацията, публикувана в блога на Alja Malis – словенски специалист по двигателно развитие. Тя споделя, че краката имат и функцията на сетивен орган. Като очи. Или като ръце. Те усещат и възприемат терена под тях (наклон, форма, тип повърхност…и предават информация на мозъка, на бедрата или таза – където тежестта се прехвърля от единия крак на другия и от горната към долната част на тяло). Тези сетивни органи са разположени в кожата на краката и в малките мънички мускули и сухожилия, които свързват цели 33 стави в ходилото! И тези мускули, заедно с костите на стъпалото, представляват цели 25% от мускулите и костите на цялото тяло! – доста впечатляващо! Както няма нужда да слагаме ръкавици, за да докосваме различни предмети, така и е добре да осигурим най-много възможности за естествено развитие на стъпалата и да оставяме възможно най-често детето ни да ходи/седи босо. Изследвания показват, че ходенето бос, засяга положително дори и развитието на мозъка и когнитивните способности. Разбира се, средата около нас налага използването на обувки, за това смятаме, че е добре те да симулират максимално босото ходене.

Ето и най-общите характеристики на обувките, подходящи за прохождащи и деца (според редица специалисти в областта на двигателното развитие).

1. Да са НОВИ – не да подкрепяме прекаленото консуматорство, но що се касае до обувките има една много съществена причина, поради която не е добре да обуем детето си в използвани обувки – и тя е, че те вече са заели формата на предишния си собственик, която е уникална и свързана с индивидуалната биомеханика на тялото. Използвайки тези обувки, променяме естественият отпечатък на крачето и неговата походка.

2. Да са ПРАВИЛНИЯТ размер – не трябва да нито твърде големи, нито твърде малки. За сандали и маратонки, препоръчваме аванс от около 0,5 см, а за зимни обувки между 1 и 1,5  см, в зависимост от подплатата. Измерването на крачето винаги трябва да се прави, когато детето е стъпило на земята. Най-добре е да се очертае стъпката на лист хартия, след което да се измери.

3. Да са достатъчно ШИРОКИ при пръстите – обратното причинява изкривявания, което от своя страна води до редица други проблеми, сраствания и болка.

4. Да имат гъвкава подметка – в противен случай тя има функцията да блокира стъпалото и предотвратява оптималното развитие на двигателни и сензорни нервни окончания.

5. Да са БЕЗ ПОДКРЕПА НА СВОДА и С РАВНА ПОДМЕТКА – децата нямат нужда от подкрепа в стъпалата, те трябва да развият адекватно всичките си мускули.

6. Да са ДИШАЩИ – обратното причинява влошаване на хигиената и потенциални нездравословни състояния.

7. Да са ЛЕКИ – обувките не трябва да променят походката по никакъв начин. Ако те са прекалено тежки, то децата ще коригират походката си, така че да балансират допълнителната тежест. Освен това, биха били причина за по-чести спъвания и по-бързо уморяване.

Това са и характеристиките на т.н. боси обувки, въпреки че това определение е доста обширно и търпи промени при различните производители.

Обувките, които предлагаме на mywildbugs.com, отговарят на горе-споменатите изисквания и са лично проверени от нас. Нашият син ги ползва и се чувства прекрасно в тях, доволен от липсата на излишни ограничения, които да травмират стъпалата му 🙂