Естественото двигателно развитие – какво научихме и споделяме

След като се появи нашият син, се сблъскахме с проблема на морето от информация, която залива всеки нов родител. Дали някоя баба ще съветва да облечем мъника повече, че да не настине, дали някоя добра приятелка ще сподели опита си или ще се заровим в интернет в безкраен брой сайтове, винаги в главите ни се получава сериозно първоначално объркване. Смятаме, че благодарение на споделените съвети от компетентни хора, достоверни източници и опита ни, успяхме да открием най-близката до нашето светоусещане и принципи информация.

Ще споделим малка част от тях, в по-скоро хронологичен ред, за да може всеки родител да прецени дали и по какъв начин информацията може да му бъде полезна:

1. Двигателно развитие на бебето от самото раждане – бебетата също се нуждаят от упражнения. Основната част от времето си прекарват легнали в леглото, количката или други подобни. Предполагаме, че няма да ви изненадаме с твърдението, че трябва да стимулираме бебчетата си още от тяхното раждане. Тук включваме гимнастика, масажи, стимулиране на способността да движат очичките си, крайниците си и да повдигат главичката. Тук е много важно да оставяме за малко бебчетата си да лежат по коремче, за да разтягат и гръбначните си мускули.

2. Бебеносене – без да влизаме в детайли в тази тема, ще споделим нашият опит съвсем накратко – бебеносенето е едно от най-прекрасните, споделени и здравословни неща, които можете да направите за вашето бебче. Добре е да носите мъничетата си на ръце или с подходящ слинг/ергономична раница, колкото ви е възможно. Освен топлината и чувството за сигурност, което ще осигурите на детето си, така те усещат вашите движения, което стимулира техните рецептори за движение и пространство.

3. Кърмене – отново ще засегнем темата единствено от гледна точка на физическото развитие на децата. Кърменето стимулира мускулите на лицето изключително (както и дъвченето на твърда храна, вместо пасирани храни в по-късен етап), което дава възможност за по-здрави челюстни кости и повече място за зъбките.

4. Лазене – изключително важен етап от развитието на бебчетата ни. Благодарение на лазенето, мъниците опознават света, запознават се с нови, различни усещания от различните повърхности. Всеки етап от развитието е подготовка за следващия етап. Това е фазата, която позволява правилното развитие на тазобедрената става. Чрез процеса на пълзене тялото развива нервната система и двигателните умения. Следователно всяка помощ за деца, като детска кошара например, ограничава развитието на тази фаза.

5. Прохождане

– обратно на тенденциите и модерните открития, които подпомагат това ново начало за мъниците ни, категорично смятаме, че продукти като проходилки, ластици, бънджита и други подобни са дори опасни за здравето на бебета. Освен, че отнемат възможността за своевременно и естествено двигателно развитие, смятаме, че те могат да доведат до сериозни наранявания.

– подпомагане на детето чрез държане за ръка – тази помощ, която всеки родител иска да осигури на прохождащото си дете също не е здравословна и от двигателна и от психологична гледна точка. Много е важно детето да проходи тогава, когато е готово неговото тяло и съзнание, а не когато считаме за прието от социалните норми. Кое е по-важно за вас – да се похвалите пред другите майки, че бебето ви е проходило супер рано и сте много горда с този факт или то да го направи здравословно, без потенциално нанасяне на травми и изкривявания? От педиатрична гледна точка, времето, в което се счита за нормално децата да проходят е от 12 до 18 м. Ако помагате на детето си да проходи, държайки го за ръце над главичката, спирате естествения процес на узряване на централната нервна система. „Продължителното изправяне на краката, когато костите все още не са достатъчно зрели, за да поемат тежестта на детето, причинява спад в нервно-мускулното развитие на детето. Преждевременното поставяне на детето на краката (когато гръбначният стълб все още няма развита лумбална извивка и когато мускулите на долната коремна стена тепърва ще се развиват) принуждава детето да стане „мускулно зависимо“ от големите мускули на краката.“* Отделно, помагайки му, отнемаме възможността сам да усети кога е готов и на какво е способен, а от тук и липса на самоувереност и самостоятелност. С една дума, смятаме за правилно да осигурим безопасна, спокойна и подкрепяща среда за естествено двигателно и емоционално развитие на децата ни.

6. ОБУВКИТЕ И БОСОТО ХОДЕНЕ – големият въпрос – добре ли е или не прохождащите деца да са боси/с боси обувки или е важно крачето да има външна подкрепа, за да се развива правилно. Тъй като темата е доста дълга, ще споделим с вас мнението ни в следващата статия. Информацията е тази, която ни се струва логична, смятаме за коректна и достоверна. Разбира се, вярваме, че златно правило няма и всеки може да прецени кое е най-добре за него и за детето си. Е, все пак има и достатъчно факти и изследвания в подкрепа на босото ходене. Ние следваме тези принципи за нашето дете и смятаме, че това е най-доброто решение за неговото развитие.

В заключение, смятаме, че е изключително важно да стимулираме децата си от момента на тяхното раждане във всички техни начинания. Да подкрепяме, а не да изземаме техните функции. И да помагаме, разбира се, но само когато те не могат да се справят и поискат нашето съдействие!

Тук е мястото да ви насочим към менюто от нашия сайт, където предлагаме продукти в подкрепа на изложената теза. Всъщност, радваме се, че няма какво да ви предложим и следваме принципа си да подбираме само продукти, които считаме за важна и полезна част от отглеждането на децата.